Quan vam decidir impulsar el 1r Congrés de Benestar Emocional de Girona, moltes veus suggerien que la salut emocional no era una prioritat, que no interessava. Però els més  de 1.200 inscrits que finalment hi han assistit, i l’interès que han generat les intervencions dels diferents experts que ens han acompanyant, ens diuen que no només és una prioritat, sinó que és un dels grans reptes del nostre temps.

La salut mental i emocional forma part de la vida de milers de persones. Trastorns com la depressió, l’ansietat, l’assetjament laboral o el burnout (esgotament laboral), la solitud no volguda o els trastorns alimentaris no són vergonyes a amagar. Són problemes que cal afrontar amb rigor científic i amb polítiques públiques encertades. Un dels aprenentatges més valuosos que ens ha deixat aquest 1r Congrés de Benestar Emocional és la necessitat d’oferir eines a les famílies per gestionar i abordar els reptes emocionals en el seu dia a dia. Dotar-les de recursos i coneixements és imprescindible per construir una societat més forta i saludable. És un compromís que hem assumit des de l’Ajuntament de Girona i que guiarà el nostre treball futur.

Vull destacar l’encert de crear fa un any i mig la primera Regidoria de Benestar Emocional de Catalunya, liderada per la regidora Sílvia Bosch. Aquesta regidoria ha obert camí impulsant mesures com l’Espai Calma durant les Fires de Girona per a infants amb trastorns del neurodesenvolupament, com l’espectre autista. O l’aplicació Dinder, una plataforma de connexió per a persones amb discapacitat. Són exemples de com podem començar a donar resposta a les necessitats emocionals i socials de les persones. Però sabem que aquest és només el principi.

Com a vicealcaldessa no sóc experta en salut emocional. Però estic compromesa amb aquesta causa, tal com ho estan el miler de centenars de persones que ens han acompanyat al congrés. He viscut de prop el patiment emocional de persones que estimo, i això m’ha fet encara més conscient de la necessitat d’actuar amb determinació. Aquesta és la grandesa del projecte: un congrés sense pretensions, però amb un impacte transformador. Gràcies a la participació de ponents de prestigi i al suport de tants ciutadans i ciutadanes que respost a la nostra crida, Girona es consolida com un referent en benestar emocional. I no ens quedem aquí. Ja estem treballant en la segona edició del Congrés, que tindrà lloc el 2026. Sabem que queda molt camí per recórrer, però també sabem que el camí ja està traçat.

Aquest congrés ens deixa una lliçó essencial: més enllà de la desesperança que sembla imposar-se en el món d’avui, sempre hi ha lloc per a l’esperança. Una esperança que es construeix amb voluntat, esforç i amb el compromís de fer millor la vida de les persones. Girona continuarà liderant aquest camí amb determinació.